Seminar de finalizare a proiectului „Promovarea bunei guvernări și construirea de platforme pentru o mai bună coordonare a gestionării durabile a substanțelor chimice și deșeurilor în conformitate cu abordarea SAICM post 2020 în Moldova”

Pe data de 16 mai, 2024 a avut loc ședința de închidere a proiectului „Promovarea bunei guvernări și construirea de platforme pentru o mai bună coordonare a gestionării durabile a substanțelor chimice și deșeurilor în conformitate cu abordarea SAICM post 2020 în Moldova”, implementat de A.O. Asociația Experților „ProMediu”, cu sprijinul financiar al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

Ședința a constituit o oportunitate de a oferi și o sesiune de instruire cu privire la aplicarea legislaţiei privind substanțele chimice în Republica Moldova în contextul procesului de integrare europeană și o sesiune de instruire cu privire la gestionarea deșeurilor de ambalaje de la produsele de uz fitosanitar și fertilizanți, în colaborare cu EcoSave.

Astfel, la ședință au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Mediului, Agenției de Mediu, Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate rezultatele proiectului, printre care dezvoltarea și aprobarea Programului de management durabil al substanțelor chimice (MDSC) pentru anii 2023-2030, care stabilește obiectivele și prioritățile naționale pentru valorificarea sistemului de gestionare a substanțelor chimice, de la import sau producere până la depozitare, transportare, utilizare și eliminare sau valorificare a substanței. Totodată, au fost prezentate rezultatele vizitelor de studiu în statele membre UE, organizate cu scopul schimbului de experiențe și bune practici în domeniul gestionării deșeurilor și substanțelor chimice. O componentă importantă a proiectului a fost colaborarea cu mediul de afaceri în implementarea principiului de responsabilitate extinsă a producătorului pentru deșeurile de ambalaje , inclusiv crearea sistemului de depozit pentru ambalajele de unică folosință și cele reutilizabile.

Proiectul implementat a contribuit la consolidarea eforturilor țării de a implementa cele mai bune practici europene și internaționale în domeniul vizat, în conformitate cu principiile Abordării Strategice privind Managementul Internațional al Chimicalelor, ce ține de producerea, utilizarea şi introducerea pe piaţă a chimicalelor în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea umană, producția și consumul durabil.